FileProps

Eerste release 1.0 - 12 mei 2003

FileProps dateert nog uit begin 90-er jaren toen ik (#1184) voor de toenmalige MacClub Benelux een programma maakte (Date2Disk), waarmee je de creation/modification datums van een diskette kon instellen. Ik heb dat toen uitgebreid naar het instellen van de type/creator code van bestanden en ik voegde er een mogelijkheid aan toe om geneste folders trapsgewijs op het scherm te plaatsen.
De eerste twee mogelijkheden zijn in FileProps weergekeerd en vooral het instellen van de type/creator code gebruik ik bijna dagelijks. Het programma werkt zowel in de Nederlandse als in de Engelse taal.

Release 1.1 - 28 januari 2005

In het Infotab panel heb ik twee buttons toegevoegd, waarmee je de Type code en de Creator code van een ingeladen file kunt verwijderen. Verder is een button 'Wijzig' toegevoegd, die in het Datum- en Typetab panel actief is. Hiermee kun je een ingeladen file wijzigen volgens de instellingen in de betreffende panels.

Release 1.2 - 15 april 2005

In het Typetab panel heb ik twee buttons toegevoegd, waarmee je de Type code en/of de Creator code velden leeg kunt maken. Dat is gemakkelijker dan selecteren en intikken. Verder heb ik twee uiterst gevaarlijke checkboxjes toegevoegd. Als die zijn aangevinkt, worden van alle files, die je op het venster sleept, de data- en/of resourcefork op nul gezet. Ik gebruik die optie vooral om van bestaande plaatjes files de resourcefork te strippen; daarin staat vaak preview informatie, die ik er voor internetgebruik liever afhaal. Maar let op: er is geen herstelmogelijkheid of waarschuwing vooraf. Weg is weg!

Release 1.3 - 23 juli 2008

De datuminvoer is verbeterd. Aanmaak- en wijzigingdatum kunnen nu apart worden ingevoerd. Voorts kan de aanmaakdatum naar de wijzigingdatum worden gecopieerd en omgekeerd.

Korte handleiding

Het schrijven van een kleine handleiding is het minst leuke van het karwei en daarom is die nog niet klaar. Er is weliswaar wat online hulp in de vorm van de bekende popupjes, die verschijnen als je de muis boven een button of tekstveldje houdt, maar iets meer informatie is wel nodig. Voorlopig hier een paar kleine gebruikstips.

FileProps opent standaard in de Info-modus (Tab Info).

fileprops-info

Zodra je een bestand op dit venster sleept, zie je file/folder informatie over naam, omvang data- en resourcefork, creation/modification datum en type/creator code. Het aardige is, dat deze info overgenomen wordt in de velden van de Datum en Type tabs, zodat je deze informatie meteen naar andere files kunt overdragen.
Met de buttons 'Data leeg' en 'Rsrc leeg' kun je data- of resourcefork leegmaken. Handig als je b.v. uit plaatjes de overbodige data uit de resourcefork wil halen. Maar wees er voorzichtig mee: de actie is onmiddellijk en onherroepelijk.

In de Datum modus ziet FileProps er zo uit:

fileprops-date

In deze modus kun je de datumgegevens van een bestand of folder wijzigen door een of meerdere bestanden/folders op het venster te droppen. Hetzelfde geldt voor de Type-modus die ik hier maar even weglaat. Het gebruik ervan wijst zichzelf.
Een uitzondering vormen de settings-files (extensie .fpparm). Daarvan wijzigen de filegegevens slechts als je ze op het window, maar buiten het tabpaneeltje dropt. Komen ze binnen het tabpaneel, dan worden de settings van de file in de diverse velden overgenomen. Het formaat is XML en liefhebbers kunnen de structuur dus met BBEdit of TextEdit bekijken of aanpassen. De standaard settings zijn in de Resources van het programma te vinden.
De buttons 'Standaard' en 'Herstel' herstellen de settings van de ingebouwde standaard of van de parameter file, die werd ingeladen.
De button 'Wijzig' brengt de settings van het Datum en Type panel onmiddellijk over op de file, die op het Info panel gesleept werd.
FileProps is nu een z.g. universal binary, dus geschikt voor de nieuwe MacIntel computers.

Als je het programma eens wilt uitproberen, klik dan op onderstaande link.

Download FileProps 1.3 (207 kB)

Bijgewerkt op 7 oktober 2008